Курси іноземних мов і критерії їх вибору

У наших реаліях без постійного навчання важко знайти високооплачувану роботу та втриматись на бажаній посаді. Тому вибір різних освітніх курсів, зокрема з вивчення англійської, зараз дуже великий. Сформувати свої запити для пошуку оптимального варіанту набагато простіше, коли ви знаєте, що курси іноземних мов готові запропонувати своїм студентам.

У цій статті ми з'ясуємо, які умови, базові та додаткові послуги для вивчення мови надають курси іноземної та як підібрати їх під свої потреби.

Зміст

1. Де шукати інформацію про курси іноземних мов

2. Викладачі на мовних курсах іноземної

3. Про важливість пробного заняття

4. Послуги, які мають пропонувати школи

Де шукати інформацію про курси іноземних мов

Розпочнемо з очевидного: що швидше ми зможемо знайти максимум інформації про певну школу в інтернеті без зайвих зусиль, то більша вірогідність того, що ми оберемо саме її. Адже організації, яким можна довіряти, просто не можуть функціонувати без зручного сайту, а також активних і цікавих сторінок в соцмережах.

Потрапити на ці сторінки можна двома шляхами: через пошуковик або за допомогою рейтингів мовних курсів іноземної у Києві.

Отже, user-friendly сайт – одна з важливих складових роботи мовної школи. На ньому має бути повна інформація про спрямованість курсів іноземних мов, навчальні програми та методику викладання, локацію та формати навчання. Інтерфейс має бути легким і зрозумілим.

Дуже добре, якщо ви можете пройти онлайн-тестування й одразу ж визначити свій рівень англійської, записатися на пробне заняття або консультацію, замовити дзвінок або написати повідомлення адміністратору школи.

Також подивіться чи є на сайті інформація про особистий кабінет користувача. Зручно, коли у вас є можливість стежити за своїм розкладом і списком домашніх завдань. Онлайн-підтримка сьогодні є обов'язковим атрибутом професійних мовних курсів іноземної. Деякі школи розробляють власні застосунки, в яких можна не лише відстежувати свій розклад, але і змінювати його, повідомляти про свої пропуски або навіть коротко консультуватися з викладачем і займатися за інтерактивним підручником.

Інколи вся необхідна інформація про вивчення іноземної мови на курсах є в соцмережах. Якщо на сторінках школи в Instagram, Telegram, Facebook тощо ведеться активне спілкування з користувачами, відкрито надається необхідна інформація про її послуги, а також публікується достатньо освітнього контенту, це гарна ознака та знак для вас звернути на неї увагу.

Викладачі на мовних курсах іноземної

Саме собою, багато в чому ваш успіх певною мірою залежить від викладача. Школи з гарною репутацією беруть на роботу фахівців із відповідною освітою і позитивним досвідом викладання. Учитель повинен уміти викликати прихильність до себе, утримувати увагу цілої групи, зацікавити навіть найскладнішим або найнуднішим матеріалом.

Перед тим як записатися на ті чи інші курси іноземних мов, не соромтеся розпитати про педагогів, з якими ви будете займатися. Важливо дізнатися, з якими рівнями і віковими групами вони працюють, який у них план навчального процесу, які матеріали вони будуть використовувати на заняттях і для домашніх завдань, за якою методикою проводять свої уроки.

Звичайно ж, найкращий варіант – якщо викладачі не лише мають достатній досвід у своїй роботі, але також і міжнародні сертифікати і дипломи, які підтверджують їхню кваліфікацію і визнаються в усіх освітніх організаціях світу (наприклад, CELTA – Certificate in Teaching English to Speakers of Other Languages, або ж DELTA – Diploma in Teaching English to Speakers of Other Languages).

Курси іноземних мов і критерії їх вибору - 1

Викладачі іноземної мови на курсах мають бути кваліфікованими

Великий плюс, коли вам надають можливість практикувати англійську з носіями. Але важливо, щоб це були не просто люди, що приїхали з англомовної країни і говорять своєю рідною мовою. Вони також повинні мати досвід викладання, уміти працювати з методичними матеріалами і – найважливіше – пояснювати усі граматичні правила та мовні нюанси людям, які тільки знайомляться з англійською.

Часто нейтів спікери не викладають основну програму, а ведуть розмовні клуби, які націлені допомогти вам подолати мовний бар'єр, розвинути навичку говоріння та збагатити словниковий запас розмовними конструкціями.

Про важливість пробного заняття

Для того щоб допомогти вам прийняти рішення про вивчення іноземної мови, курси мають організовувати безкоштовні пробні уроки або давати потенційним студентам можливість побувати на відкритому занятті. 

Так ви зможете зрозуміти, яка саме програма вам підходить (стандартний або інтенсивний курс, бізнес-англійська або підготовка до міжнародних іспитів, покращення певного рівня, навичок, граматики або грунтовне вивчення англійської із самого початку), а також простежити і дізнатися:

  • як проходить спілкування педагога зі студентами;
  • які підручники та роздаткові матеріали використовує викладач під час уроку;
  • чи застосовується аудіо-, відеотехніка, авторські застосунки та інше;
  • в якому темпі проходить заняття і які навички відпрацьовують студенти.

Щодо методів викладання, то курси іноземних мов у Києві та Україні загалом використовують або класичні перевірені методи (як-от перекладний, аудіо-лінгвальний), або будують заняття за прикладом більш новітніх і популярних систем навчання (наприклад, комунікативна методика та модель «перевернутий клас»). В обох випадках важливо, щоб навчання було ефективним (дізнатися про це можна з відгуків студентів) і сучасним (тут достатньо подивитися, за допомогою якої техніки займаються студенти і які теми обговорюють на уроках).

Яку програму ви б не обрали, ви маєте розвивати і вдосконалювати усі основні навички – speaking, listening, writing, reading (говоріння, слухання, письмо, читання). Тому заняття будується так, щоб за півтори години уроку встигнути задіяти й потренувати кожну з них. 

Курси іноземних мов і критерії їх вибору - 2

Обов'язково використайте пробний урок на курсах іноземних мов у Києві

Що стосується домашніх завдань, то (не засмучуйтеся) без них не обійтися. Але все-таки оскільки мета домашньої роботи – закріпити і повторити пройдений на уроці матеріал, вона не має бути занадто об'ємною. Якщо студентів, у яких і без того вистачає справ, перевантажують завданнями, вони просто не виконують їх. А це, у свою чергу, відбивається на їхній успішності і бажанні продовжувати навчання.

Перед початком навчання поставте запитання з приводу підручників, за якими проходитимуть заняття. Професійні школи можуть собі дозволити складати і впроваджувати в навчальний процес власні книги, зокрема, електронні та інтерактивні. Незалежно від того, авторський це підручник або «чужий», він має містити необхідну для кожного рівня лексику і оптимальну кількість різнопланових вправ. 

Послуги, які мають пропонувати школи

Сьогодні одним із головних правил роботи компаній, що надають будь-які послуги, має бути гнучкість. Говорячи про гнучкість, ми маємо на увазі не лише розклад занять, але і підхід до навчання в цілому. Приємно, коли мовні курси іноземної можуть запропонувати свободу вибору:

  • в який час вам зручно відвідувати заняття;
  • чи хочете ви займатися індивідуально або в групі (стандартній або міні);
  • як ви бажаєте здійснювати оплату і так далі.

Отже, зупинимось на цих пунктах та розглянемо інші більш докладно.

  1. Зручний графік

Якщо це не корпоративне навчання англійської, яке можна проводити в робочий час в офісі компанії, то у більшості випадків розклад складають так, щоб вам було зручно відвідувати уроки до або після роботи. З урахуванням того, що до курсів іноземних мов в Києві треба ще дістатися, а потім поїхати додому і приділити час собі (або ж – якщо заняття ранкове – ефективно працювати цілий день), урок має бути призначений на відповідний для конкретної групи час (наприклад, 8:00 або 19:00).

Деякі великі школи не прив'язують вас до групи і викладача, дозволяючи вам змінити час відвідування хоч для кожного заняття. Але частіше все ж вам необхідно визначитися з часом, який пропонують курси іноземних мов, і закріпити за собою певний графік відвідування.

  1. Оптимальна кількість студентів у групі

В основному, групи складаються з 6-10 людей. Це оптимальна кількість і для викладача, і для самих студентів. Під час групового заняття робота також проходить в парах і мінігрупах. Кожен встигає висловитися і попрактикуватися, але також має час дати голові відпочити. До того ж, час відповідей інших студентів – це прекрасна можливість продумати запитання для співрозмовника. 

Якщо вам некомфортно займатися в групі, більшість мовних курсів іноземної пропонує індивідуальні заняття. Проте врахуйте, що коштують вони дорожче, а також при такому варіанті немає можливості попрактикуватися в розмовах із різними людьми.

Курси іноземних мов і критерії їх вибору - 3

Заняття мають проходити з комфортом для вас

  1. Обгрунтована вартість

Сьогодні у вас є можливість вивчати іноземну мову на курсах, розрахованих на будь-який гаманець – в середньому, від 4 до 8 тисяч гривень за семестр. Звісно, чим більший досвід і кваліфікація викладачів, чим якісніші та насиченіші заняття – тим дорожчі будуть такі уроки. Але можна знайти і дуже непогану школу, яка обійдеться вам досить дешево.

Головна порада – співвіднести ціну з переліком пропонованих послуг. Якщо ціна більше 4 тисяч гривень, то очікувано, що у вартість входитимуть додаткові спецкурси, заняття або консультації з викладачем, відпрацювання пропущених уроків, розмовні тематичні клуби. Також поцікавтеся програмами лояльності та способами оплати. 

  1. Комфортні локація та формат

Після 2020 року кількість очних курсів іноземних мов у Києві та інших містах значно зменшилась. Тож опція локації сьогодні не така актуальна, як іще кілька років тому. Якщо ви маєте змогу навчатися очно, то іноді дійсно варто доплатити, але віддати перевагу тим школам, які знаходяться недалеко від вашого будинку або роботи. Якщо ж ви обираєте дистанційне навчання, то зверніть увагу на онлайн-майданчик, на якому проходитимуть заняття, а також навчальні матеріали (це одна платформа, на якій зібрані всі завдання, чи велика кількість різних посилань, PDF-файлів і застосунків).

Що ще можуть запропонувати мовні курси іноземної? Залежно від ваших потреб і бажань вам можуть надавати такі безкоштовні послуги:

  1. Ви можете отримати сертифікат, що підтверджує проходження певного рівня. У такому разі обов'язково простежте, щоб в сертифікаті ваше ім'я було написане точно так, як і у вашому закордонному паспорті – це важлива деталь, якщо ви будете надавати його міжнародній компанії.

  2. Якщо з якоїсь причини ви не можете відвідати курси в групі, то коротке додаткове заняття вас виручить. Деякі курси проводять не лише разові індивідуальні консультації, але навіть групові лексичні чи граматичні Zoom-заняття з певною періодичністю для закріплення чи повторного роз’яснення певного матеріалу. 

  3. Також адміністратори школи при знайомстві повинні розповісти вам про умови договору, як проходить оплата і чи буде у вас можливість отримати гроші назад у певних випадках.

Отже, тепер ви знаєте, чого вам чекати від курсів іноземних мов у Києві зокрема та Україні загалом. Пам'ятайте, що навіть найпрестижніші заклади не принесуть вам бажаного результату, якщо ви не будете приділяти час навчанню поза класом. Півгодини практики англійської щодня допоможуть вам швидше досягти своєї мети.


Статті та огляди
Як швидко вивчити англійську, навчаючись самостійно або на курсах

Розглядаємо способи, як швидко вивчити англійську: що сповільнює та прискорює цей процес.

Самостійне вивчення англійської на EdTech платформі Booyya

Ми розповімо вам про справжню знахідку – онлайн-маркет курсів англійської за вашими інтересами Booyya.

Англійська для подорожей – лексика та поради з вивчення

Важливо зосередитися на меті, розробити план регулярних занять і визначити пріоритетні теми

Як обрати курси іноземної мови – покрокові рекомендації

Питання, як обрати курси іноземної мови, досить актуальне. Як підібрати оптимальний варіант серед розмаїття пропозицій?