Англійська в місті

Сьогодні проїхатися в метро і не дізнатися про ще одну школу/курси англійської мови просто неможливо. Часом аж в очах рябить від замислуватих логотипів, назв, що легко запам’ятовуються і так само легко забуваються, приблизно однакових умов і графіків. Вивчення іноземної мови стало вже не розкішшю, а своєрідною необхідністю. Ринок кусів іноземної мови зростає, не дивлячись на урагани, цунамі чи землетруси, незважаючи на економічні потрясіння чи нестабільність курсу тієї чи іншої валюти. Дивина та й годі той ринок, але ми все ж таки вирішили щось для себе в ньому роз’яснити. Тому, невеличкий екскурс в історію.

Ще до кризи у столиці працювало близько 80-100 різних курсів, при чому приблизно 40 з них можна було віднести до великих мовних шкіл. Здавалося б, криза має внести свої корективи і залишити на ринку лише серйозних гравців. І дійсно, багато курсів перестало існувати, але замість них майже щомісяця, незважаючи на скрутні часи, відкривалися все нові й нові компанії. На даний момент їх близько 140. Так, за словами Руслана Ниника (керівник школи Грін Форест) за останній рік кількість студентів у школі англійської мови Green Forest зросла приблизно на 15%. Об’єм данного ринку було також оцінено керівниками школи англійської мови Speak Up, за данними дослідення проведенного Юлією Шиловою - директором по маркитенгу школи, обсяг ринку складає $200млн, а враховуючи послуги приватних репетиторів - $400млн. При тому, за її словами, криза лише спонукала людей до вивчення англійської мови, та підігріла інтерес українців до вивчення інших мов, зокрема, французької, німецької, італійської та іспанської. (за матеріалами щотижневика Корреспондент від 21 жовтня 2010 року)

Тепер, виникає цілком логічне запитання: Чому відбувається таке різке зростання? Чому, а основне, хто так ревно прагне вивчати англійську мову?

За даними досліджень міжнародного кадрового порталу HeadHunter лише 30-35 % шукачів роботи з України мають належний рівень анлійської мови, в той час як цей показник в Європі складає 59%. Українці усіма можливими способами намагаються наздогнати втрачене, тому і крокують по завершенню робочого дня не додому, як належить, а у класи гризти нелегкий граніт науки. Загострили ситуацію і роботодавці, котрим необхідні спеціалісти зі знанням іноземних мов. На заняття до Green Forest, куди зазвичай приходили студенти, ринув потік людей віком від 27 років, котрі прагнуть заповнити нішу у власній освіті та піднятись вгору по кар’єрній драбині.

Підливає масла у вогонь і українська система освіти, адже навчатись закордоном прагнуть все більше і більше студентів. Чи то нашим дипломом вже нікого не здивувати на ринку праці, чи якість послуг не до смаку – не зрозуміло. Ясно одне: тікає наша молодь закордон, шукаючи будь-яку нагоду. Видом мотивації до вивчення іноземної мови для тих студентів, що залишаються на теренах України, є впровадження з 2010 року обов’язкового екзамену з англійської мови при складанні іспитів до магістратури. Словом тікай не тікай, а від English не втекти.

Як і будь-якій сфері, де конкуренція є і так доволі значною, та ще й до повного щастя щодня з’являються все нові та нові гравці, котрі заради власного «підйому» готові піти навіть на певні видатки, школам доводиться щогодини вигадувати велосипед, аби зацікавити вибагливого та примхливого споживача освітніх послуг. Зазвичай інструментарій доволі стандартний та подібний, адже у вивченні іноземної мови щось кардинально нове придумати практично неможливо.

Отож, надамо переваги певних шкіл, яких вважаємо одними з найцікавіших представників серед курсів англійської:


 

British Council
Досить серйозна школа, котра має філіали і в інших країнах, та на Українському ринку  має певну нішу. Крім курсу бізнес, юридичної, фінансової та звичайної англійської British Council здійснює  підготовку студентів до міжнародних тестів таких як: IELTS та Cambridge ESOL. У студентів є можливість відвідувати клуб спілкування та користуватись ресурсами безкоштовно.

 

American English Center
American English Center працює в Києві вже 14 років, до переваг данної школи можна віднести наявність не лише українських, а й зарубіжних викладачів, великої кількості офісів в різних районах міста та організації міжнародних поїздок для студентів школи.

 

International House Kyiv
До переваг International House Kyiv можна віднести: гнучких графік груп, наявність офісів не лише в центрі міста, роботу як з українськими викладачами, так і з носіями мови, крім того школа робить певну систему знижок для свої студентів та запровадила програму лояльності для постійних клієнтів книжкового центру.

 

Перші Київські Державні Курси іноземних мов
Найстарші курси м. Києва, почали працювати у 1961 році, тут здійснюється викладання Англійської, Німецької, Польської, Французької, Італійської та Іспанської мов. До переваг даної школи можна віднести спеціалізовану підготовку старшокласників до ЗНО, а також студентів до магістратури, крім цього Перші Київські Державні Курси іноземних мов націлено готують до здачі TOEFL

 

Interlingua
Школа спеціалізується на викладанні 14 іноземних мов: англійської, німецької, французької, іспанської, італійської, чеської, польської, арабської, турецької, новогрецької, японської, китайської, російської та української як іноземних. Крім цього є в наявності спецкурс ділового мовлення для бізнесменів та групи удосконалення володіння іноземною мовою. У школі можна проїти підготовку до таких міжнародних тестів як:  KET, PET, FCE, ILEC, CILS, DELE, DELF.

 

Speak up
Speak Up  дає студенту можливість самостійно формувати свій графік занять та навчальний план, крім цього школа підписала угоду з фінансовою компанією ОТП Кредит щодо впровадження кредитування навчальних програм, що також можна віднести до переваг данних курсів. Для студентів школи також функціонує Клуб Speak up, та можливий запис на заняття онлайн чи за допомогою смс. Школа пропонує акції та знижки на навчання, цілий рік поспіль, бо має гнучкий графік набору.

 

Фенікс
До переваг школи, можна віднести наявність лише викладачів носіїв мови, навіть початкові рівні в Феніксі викладають спеціалісти з англомовних країн. Крім того, діє гнучка система знижок, ціни вказані на сайті змінюються щодня, проте не завжди в напрямку до зменшення. При умові запису заздалегідь, сума за навчання нижча, ніж в останні дні набору.

 

The Language Academy Group
Школа пропонує базовий курс англійської мови, котрий можна відвідувати паралельно з додатковими курсами, чи курс підготовки до IELTS котрий також можна комбінувати при бажанні з додатковими заняттями з бізнес англійської, фонетики чи англійської для подорожуючих. Проте додаткові курси оплачуються окремо.

 

Native English School
Школа пропонує навчання в групах по 6 чоловік, крім переваги маленьких груп Native English School пропонує також гнучкий графік роботи, та можливість формувати власний розклад. Студенти школи мають змогу щотижня відвідувати заняття інших викладачів. Крім обов’язкових занять можна відвідувати ще додаткові, вартість котрих входить в вартість курсу. При оплаті всього семестру студенти мають змогу отримати знижку на навчання.

 

Green Forest
До переваг школи можна віднести розташування офісів в центрі міста, систему два викладача, можливість працювати не лише з українськими викладачами, а й з носіями мови. Студенти мають можливість безкоштовно відвідувати такі клуби як: Drama, Video, Friends, Busienss, Speaking, Psychology, Mafia, TOFL, Travel, Vital English, Survive anywhere, What. Відвідування студії другої іноземної мови таких як: French, German, Polish, Spanish є також додатковою перевагою котрою може скористатись кожен бажаючий. Користування відеотекою, бібліотекою та аудіо текою є безкоштовним. Школа проводить вечірки, акції, благодійні проекти, де може взяти участь кожний бажаючий.


Про те, що відбувається сьогодні на ринку освітніх послуг ми вирішили поговорити з Русланом Ниником (керівником школи Green Forest)

Як думаєш, чому англійську більше вивчають на курсах, ніж в освітніх закладах країни?
На сьогодні, в силу багатьох причин, державні освітні заклади країни (маю на увазі вузи) не в змозі  забезпечити швидке, якісне навчання іноземним мовам за сучасними методиками. Причин ціла купа: консерватизм, філософія радянської вищої школи, абсолютна відірваність від вимог ринку. Відсутність можливостей і бажання залишати в себе найкращих студентів. Кафедри забиті літніми людьми «в погонах», але не іноваторами, звідси застарілі методики. Для більшості вузів основною формулою роботи є «набір – держзамовлення – плата за освіту– випуск». Місця для «ефективності» не залишається. Конкуренції немає. Ректори – феодали. Міністр – Вакарчук був міністр, Табачник -… . Про загальноосвітні школи - окрема мова... На їхньому фоні приватні курси виглядають набагато привабливіше. Ринкова конкуренція, швидкість, тверезі ціни, сучасні методики,  контрактні, чітки відносини з клієнтом, який прийшов за знаннями, а не за папірцем, можливість платити гідну зарплату світлим головам.

Що спонукає Green Forest до такого активного розвитку?
Типовому викладачу ГФ 25 років. Він з відзнакою закінчив вуз. Технічно освідчений. Активно подорожує, проходить стажування, навчається за кордоном. Сітка друзів – карта світу. Амбіції, бажання рости, мати гарну зарплату. Тепер спробуємо його затримати в компанії, де роками нічого не міняється, від рекламної листівки до зарплати. «Ну, будь ласка, не йди-и-и. Я не віддам тобі трудову!» Друга причина – сучасний ринок. Лише в Києві 150 курсів. Британські Ради стоять окремо. Стоїть окремо «рекламна компанії  Speak Up». Всі інші б'ються за місце під сонцем. Найбільший шмат забирають лідери – десяток шкіл. Решта – тихо чекають у засідці, коли ви задрімаєте на посту і ваша гвинтівка випаде з рук. Третя причина – внутрішня сверблячка, яка притаманна більшості працівникам ГФ. Якщо вчора ви щось робили гарно, а сьогодні знаєте, як зробити ще краще - варто ризикнути. Краще – ворог хорошого.

Чи думаєш, що потреба в курсах англійської колись відпаде?
Звичайно. Наші школи та вузи почнуть випускати людей зі знаннями мов, яким навчали пять – одинадцять років. Або нарешті буде винайдена машинка, коли ви зможете завантажувати необхідні, перед відрядженням на Венеру, знання, сидячи перед телевізором та поїдаючи пиріжок з капустою. Або ідеї Руського Міра пошириться по всьому світу, від Гренландії до Австралії. Патріарх Кирило буде їздити країнами з лекціями, пропогандуючи аскетизм, терпимість, повагу до людей іншого віросповідання, національної приналежності. Потреба в англійській мові відпаде сама собою... В будь - якому випадку у нас ще багато часу.

Твої прогнози розвитку ринку курсів англійської мови.
В найближчий час збережуться ті самі тенденції: інтерес до шкіл, які можуть запропонувати  хороший продукт за демократичну ціну (школи категорії «преміум» відійдуть на задній план), переважання темпів росту корпоративного сектору вивчення англійської над сектором групових занять на території школи. Поступове розвінчення шкіл, які пропонують «надефективні, ексклюзивні методики вивчення мов, без домашніх завдань, підручників, викладача, тощо.»  Об'єм ринку буде продовжувати зростати, хоча і невеликими темпами. Звернеться увага на ринки міст України з населенням менше мільйона жителів. Ага. І ще. Звичайно ж на Євро 2012 міліціонери, кондуктори, продавці київських перепічок, мер Києва і навіть, страшно сказати Хто, говорити англійською не будуть.

Наостанок пропонуємо вам самим задуматися над майбутнім курсів англійської мови в Україні.

greenforest.com.ua


Статті та огляди
Як швидко вивчити англійську, навчаючись самостійно або на курсах

Розглядаємо способи, як швидко вивчити англійську: що сповільнює та прискорює цей процес.

Самостійне вивчення англійської на EdTech платформі Booyya

Ми розповімо вам про справжню знахідку – онлайн-маркет курсів англійської за вашими інтересами Booyya.

Курси іноземних мов і критерії їх вибору

Яких послуг вам варто очікувати від курсів іноземних мов і як їх легко обрати?

Англійська для подорожей – лексика та поради з вивчення

Важливо зосередитися на меті, розробити план регулярних занять і визначити пріоритетні теми

Як обрати курси іноземної мови – покрокові рекомендації

Питання, як обрати курси іноземної мови, досить актуальне. Як підібрати оптимальний варіант серед розмаїття пропозицій?