Англійська у групі чи індивідуально – ось у чому питання!

Отже, ви вирішили, що настав час вивчати чи вдосконалювати свою англійську мову. Ви вбиваєте заповітні слова «курси англійської» в пошуковик, і серед безлічі пропозицій потрібно щось вибрати. Хтось із друзів порадить репетитора: «Індивідуальний підхід тітки Каті з третього під'їзду допоміг дитині (кудись) вступити». Або навпаки: «Є знайома студентка, яка на стажуванні за кордоном була! Вона навчить тебе «живої» мови, а не тієї «книжкової», яку, окрім тітки Каті, вже ніхто й не розуміє!».

Кому вірити? Кого слухати? Команда Englisher пропонує свою допомогу у вирішенні цієї дилеми.

Для початку слід визначитися, чи потрібен репетитор. Чи краще у групах? Чи ж у міні-групах? Заняття у групах, як і індивідуальне навчання, мають переваги. Саме цій темі присвячується ця стаття.

Заняття у групах

Мова – соціальне явище. Вона й потрібна нам для того, щоб спілкуватися з людьми, чи не так? Тому заняття групи – це природно. Їх рекомендують також корпораціям, і в такому разі курси англійської набувають ще й ролі своєрідного тимбілдингу.

Займаючись у групі, ви можете вбити двох зайців: і англійську вивчити, і подолати страх спілкування.

ПЕРЕВАГИ ЗАНЯТЬ У ГРУПІ:

  • Різноманітність видів роботи з мовою (рольових ігор, діалогів, дебатів). Більшість із цих видів роботи просто недоступні при індивідуальному навчанні. До того ж, при індивідуальному навчанні ви будете слухати завжди думку однієї людини – вашого викладача. Що тут поганого? Та те, що ви не "тренуєте вухо" і звикаєте до вимови однієї людини.

  • Інтерактивність навчання, адже мова вам потрібна для спілкування з усім світом, а не просто з однією людиною. У групі у вас з'являється можливість СПІЛКУВАННЯ: пояснити, що ви думаєте, спробувати зрозуміти іншого тощо.

  • Нові люди – нові знайомства: чому б і ні?

  • Можливість вчитися на чужих помилках: навіть якщо ви боїтеся поставити запитання, або ще до нього не додумалися, ваш сусід може це зробити за вас. Також якщо в розмові ви чуєте помилку (так, ви її помітили) – ви намагаєтеся такого не допускати підсвідомо.

  • Стимул займатися та не відставати від інших. Репетитор може вам пробачити брак часу і незроблене домашнє завдання (адже ви платите йому гроші), а ось усвідомлення того, що ви відстаєте від групи, ви не вибачите собі самі! Група задає ритм, навіть якщо вам ліньки або не вистачає часу.

  • Розклад гарантує регулярність занять. Репетитору можна зателефонувати та скасувати заняття – дуже зручно. Так можна зробити хоч тричі поспіль, а потім взагалі забути про те, що таке англійська. З групою – ви рахуєте вже заплачені гроші, і намагаєтеся не пропускати!

  • Додаткові заходи для студентів пропонують не всі курси, але багато хто. Це зазвичай розмовні клуби чи якісь тематичні заняття. Перегляд та обговорення фільмів, екскурсії, клуби за інтересами – знайдіть місце англійській на дозвіллі! Залежно від школи такі заняття можуть входити у вартість семестру або ж вимагають додаткової оплати. Дізнайтесь!

  • Носії мови (можливо). Курси, що поважають себе, запрошують носіїв мови. Ці люди зазвичай не вчать вас граматики, вони вчать вас говорити!

  • Бібліотеки. Так, так, так. Історії, знайомі вам з дитинства, але вже англійською? Так! Книги є адаптовані під ваш рівень або оригінали, якщо ви любите випробування справжньою англійською! І вам не обов'язково їх купувати: почитайте та повертайте.

Отже, можливих переваг насправді є багато! І список можна було б продовжити. Якщо ви сором'язливі, то, можливо, в групі ви зможете розговоритися. З іншого боку, якщо ігнорувати спілкування з іншими – це ваша життєва позиція, краще вибрати індивідуальне навчання.

Індивідуальні заняття

Залежно від темпераменту та від поставлених цілей комусь підійдуть індивідуальні заняття. Наприклад, якщо графік роботи не дозволяє відвідувати заняття в групі або часті відрядження збігаються з днями занять – тобто якщо все впирається в час. Або ж страх перед групою – це окрема тема.

ПЕРЕВАГИ ІНДИВІДУАЛЬНИХ ЗАНЯТЬ:

  • Вся увага вам. Це дуже добре. Ви бачите, за що платите. З іншого боку, така увага часто балує, і в подальшій розмові не з вашим репетитором вас чомусь можуть не розуміти, і це може нервувати. Адже в реальному житті ніхто не буде сто разів вас перепитувати і намагатися зрозуміти. Тому займаючись з репетитором, не цурайтеся відвідування розмовних клубів при мовних школах.

  • Ви обираєте час та тривалість занять – і це, мабуть, найбільша перевага індивідуальних занять. З іншого боку, тривалість занять на курсах підібрано оптимально, щоб ви могли опрацювати матеріал.

  • Гнучкість графіку індивідуальних занять дозволяє самостійно планувати ваш час. Залишається тільки знайти викладача, якому б підходив ваш час.

  • Можливість займатися навіть удома, якщо вам складно чи просто не зручно пересуватися містом. Але не всі репетитори згодні їздити до когось додому. Часто вони вимагають приходити на їхню територію. Часто вартість заняття за годину залежить від місця зайняття. Адже не кожен викладач забажає провести дві години у дорозі, щоб отримати оплату за півтори години роботи.

Вибір все ж таки за вами!

Сподіваємось, що наш огляд допоможе вам визначитись.


Статті та огляди
Як швидко вивчити англійську, навчаючись самостійно або на курсах

Розглядаємо способи, як швидко вивчити англійську: що сповільнює та прискорює цей процес.

Самостійне вивчення англійської на EdTech платформі Booyya

Ми розповімо вам про справжню знахідку – онлайн-маркет курсів англійської за вашими інтересами Booyya.

Курси іноземних мов і критерії їх вибору

Яких послуг вам варто очікувати від курсів іноземних мов і як їх легко обрати?

Англійська для подорожей – лексика та поради з вивчення

Важливо зосередитися на меті, розробити план регулярних занять і визначити пріоритетні теми

Як обрати курси іноземної мови – покрокові рекомендації

Питання, як обрати курси іноземної мови, досить актуальне. Як підібрати оптимальний варіант серед розмаїття пропозицій?