Де і як вивчати англійську мову

У цій статті ми намагатимемося відповісти на основні питання, що виникають у кожного, хто збирається вивчати іноземні мови за кордоном (і не лише). Хоча тут ми розглядаємо англійську, те саме можна сказати практично про будь-яку іншу мову. Отже, напевно, найчастіше питання, яке нам доводиться чути, це:

Який найкращий спосіб вивчити англійську?

Про такий ніхто не чув. Якщо про такий ніхто не чув, його не існує. Давня мрія учнів та вчителів – знайти досконалий шлях. Багато викладачів, мовних шкіл, університетів, академій та подібних організацій стверджують, що знають, як вивчити іноземну мову якнайкраще, і заробляють на цьому гроші. Не вірте їм.

Більшість професіоналів сходяться на думці, що для успішного вивчення мови необхідне поєднання трьох простих умов:

  • Ви повинні хотіти вивчити англійську. Неважливо, що спричинило це, – схильність до вивчення мов або бажання отримати високооплачувану роботу – але ви дійсно повинні цього хотіти;

  • Ви повинні почуватися зручно і ненапружено – як у класі, так і за його межами;

  • Ви повинні зрозуміти, що якість цінується так само, як і кількість, тобто не витрачати час на пошуки кращого способу вивчити англійську, а за будь-якої можливості читати, писати, слухати чи говорити мовою! Багато займатися мовою все ж таки краще, ніж відточувати якийсь її аспект до досконалості.

Більше того, досвід показує, що можна чогось досягти в мові, навіть якщо всі з перерахованих вище умов відсутні.

Єдине, у чому сходяться всі вчителі та академіки, так це в тому, що всі люди різні і для них існують різні шляхи. І ваше основне завдання – знайти той спосіб вивчення мови, який підходить саме вам!

Щоб знайти такий спосіб, вам знадобляться три речі, про які легко розповісти, але які важко зробити або знайти:

  1. Гарна порада. Найкращу пораду ви можете отримати від своїх вчителів англійської – вони знають вас, бачили ваш потенціал і є професіоналами у своїй галузі;

  2. Визначтеся, які заняття іноземною мовою подобаються вам: читання, інтернет, написання листів, прослуховування музики тощо, а потім постарайтеся присвятити цьому якнайбільше часу;

  3. З'ясуйте, як вам найлегше вивчати що-небудь, чи то математика, чи то історія. Чи вчите ви напам'ять? Чи любите запам'ятовувати правила або просто віддаєте перевагу набирати знання широкого спектру без особливого плану?

Коли ви маєте вибір шляху, необхідно зрозуміти, де ви перебуваєте в даний момент, а у разі навчання потрібно буде оцінити свій рівень володіння мовою.

Знання мови можна розділити на сім ступенів:

  • Початківець (Beginner)
  • Елементарний (Elementary)
  • Нижче середнього (Low or Pre-Intermediate)
  • Середній (Intermediate)
  • Вище середнього (Upper-Intermediate)
  • Просунутий (Advanced)
  • Професійний (Proficient)

Звичайно, багато країн, екзаменаційних центрів, шкіл і викладачів часто мають іншу градацію і можуть не погодитись з нашим описом рівнів.

Деякі вважають, що певні народи здатні до вивчення мов, ніж інші.

Чи впливає рідна мова на вивчення англійської?

На жаль, так. Якщо ваша рідна мова належить до європейських (крім угорської, фінської та кількох інших), тоді вона буде схожа на англійську за своєю основною граматичною структурою, якщо ж вона відноситься до східних або африканських мов, то граматична структура може бути зовсім іншою. Навіть у Європі відмінності між мовами можуть бути дуже значними, наприклад, у більшості європейських мов використовуються артиклі (типу "the", "a/an"), а в слов'янських мовах (російській та чеській) – ні. Системи вимови також сильно відрізняються: англійська відноситься до північноєвропейської групи, а іспанська вимова швидше ближче до японської, ніж до англійської!

Просто пам'ятайте, що якою б дивною, незвичною і навіть безглуздою не здалася вам англійська мова, дуже багато людей з вашої країни вивчили її, а деякі з них знають її дуже добре. Не хвилюйтеся, якщо ваші успіхи у вивченні мови не такі великі, як у однокласників, – цілком можливо, що вона просто дається їм легше, і це не ваша провина.

Якщо спробувати відповісти на поширене питання, скільки часу потрібно для того, щоб вивчити англійську, відповідь буде з багатьма "якщо". Зокрема це залежить від:

  • рівня, з якого ви починаєте;
  • рівня, якого ви хочете досягти;
  • ваші здібності до мов;
  • сили вашої мотивації;
  • вашої рідної мови;
  • інтенсивності занять (кількість занять на тиждень);
  • а також від того, скільки "позакласного часу" ви витрачаєте на читання, письмо або спілкування англійською.

Ми можемо навести кілька прикладів:

Студент із середніми здібностями, що проходить середньої інтенсивності курс (25 уроків на місяць), може перейти з рівня Pre-Intermediate на рівень Upper-Intermediate (або навіть початку Advanced) за три місяці.

Дуже мотивований студент з хорошою здатністю до мов на суперінтенсивному курсі (40 уроків на місяць) з Elementary, досягти рівня Advanced за шість місяців, навіть якщо його рідна мова зовсім не схожа на англійську.

Такі курси можна пройти тільки в країні, де основна мова – англійська.

Чи так обов'язково вивчати англійську в англомовній країні?

У цьому немає 100% необхідності, однак користь цього видно неозброєним поглядом.

Якщо, наприклад, ви займаєтеся на інтенсивному курсі, то проводите, скажімо, сім годин у класі. Решту часу – вечори, вихідні і навіть паузи між уроками ви проводите в середовищі людей, які говорять вашою рідною мовою. Так що англійська займає в кращому випадку 25% вашого життя. Але в англомовній країні, ви, можливо і перекинетеся парою слів з другом українською, зате весь інший час ви будете використовувати (не тільки говорити, а й чути, і читати) тільки стовідсоткову англійську мову.

У якій англомовній країні краще вчити англійську?

Тут немає особливої ​​різниці. Якщо ви збираєтеся на тривалий курс і легко схоплюєте мову, то країна перебування може вплинути на ваш акцент – та й то незначно. Набагато важливіше наступне:

  • Щоб країна, яку ви вибираєте для курсу, вам подобалася;

  • Знайти хорошу школу. В англомовних країнах з довгою та перевіреною традицією викладання англійської мови, у вашому розпорядженні широкий вибір якісних шкіл;

  • Знайти місце, де небагато людей однієї із вами національності.

Де краще вчитися – у великому мегаполісі чи невеликому містечку?

Підійдіть до питання з іншого боку – спочатку оберіть кілька шкіл, а потім їх місце розташування буде одним з факторів, що визначають ваше рішення.

Деякі люди вважають за краще вчитися в місцях зі звичною атмосферою та способом життя, інші ж хочуть повної зміни обстановки. Ось кілька пунктів, на які варто звернути увагу на таку ситуацію:

  • Якщо ви збираєтеся вчитися тривалий час, чи вам підійде зовсім незвичне місце?
  • Чи хочете ви займатися там, де і більшість іноземних студентів, таких як ви, або ж у місці, де ви зможете відчути колорит країни?
  • Чи далеко це місце від відомих пам'яток?
  • Чи збираєтеся ви користуватися автомобілем?
  • Чи є тут речі, які вам цікаві (нічне життя, історичні пам'ятники, гарні магазини, кінотеатри тощо)?
  • Чи можете ви знайти тут вдалий компроміс – всього потроху?

Що краще: велика школа чи невелика?

Переваги великої школи очевидні – у вашому розпорядженні набагато більший вибір програм і послуг: багато різновидів курсів, більше вчителів з різними кваліфікаціями, студенти з різних країн, більше зручностей (бар, кафетерій, іноді навіть свій кінотеатр), широкий спектр обладнання (комп'ютери, відеокласи), багата бібліотека і часто (але далеко не завжди) спеціально розроблені навчальні матеріали. Однак майте на увазі, що деякі великі школи воліють витрачати кошти на здешевлення своїх курсів, а не на придбання додаткового обладнання.

У невеликій школі одна перевага одразу впадає в око – тут може зовсім не виявитися студентів однієї з вами національності, які говорять вашою рідною мовою, а по-друге, викладачам зручніше контролювати успішність студентів. Іншу перевагу не так легко чітко позначити, скоріше це особисте ставлення та почуття причетності. Тут вам легко знайти своє місце і зрозуміти, що потрібно робити. Зазвичай на початку курсу ви почуваєтеся трохи відстороненим і самотнім, однак у маленькій школі та вчителі, і персонал і, особливо, інші студенти будуть добре ставитися до вас із самого початку. Незабаром ви вже знатимете всіх викладачів і багатьох студентів, а також, до кого звернутися в тій чи іншій ситуації.

Під час вибору школи необхідно звернути увагу на програму. Різні школи по-різному підходять до методики. Наприклад, чи потрібно вивчати граматику?

Легка відповідь – "звичайно, ні". Ви вивчили рідну мову, як і всі маленькі діти без допомоги підручника з граматики. Ви користувалися дієсловами багато років, навіть не знаючи, що це частина мови.

З іншого боку, ви виросли, і вже не можете витрачати стільки часу на вивчення мови, як у дитинстві, так що виникає потреба у більш швидких та прямих шляхах знання. Тепер ви можете зрозуміти, у чому сенс граматики, і вам нема чого повністю імітувати поведінку дитини (хоча багато викладачів досі вважають, що це основний спосіб вивчення мови). Тому тут, як і у випадку з мовою в цілому, немає однозначних рецептів. Все залежить від ваших схильностей – якщо ви думаєте, що вам це допомагає, значить, це дійсно так, а якщо вважаєте вивчення граматики марнуванням часу – то на певному етапі обійдетесь без неї.

Як вивчити більше англійських слів?

Звичайно, без лексики ви не просунетеся у вивченні мови. Для поповнення словникового запасу особливо хороші систематичні заняття: складання списків слів, пов'язаних одне з одним за змістом, навішування на речі ярликів зі своїми назвами англійською, слова на картках для заучування, складання власних словників і т.д. Нові слова даються наполегливою працею, а запам'ятовуються постійним використанням у мові, а й під час читання і письмі. Наприклад, на уроці хімії вчитель спочатку пояснює термін, а потім ви використовуєте його у своїх заняттях і таким чином запам'ятовуєте.

Що стосується розмовної лексики, то, проходячи курс англійської, ви зустрінетеся з великою кількістю нових слів. Найкращий спосіб вивчити їх – це записувати одразу, як тільки почуєте, а ввечері попрацювати над ними – переписати, розділити за смисловими групами тощо. І завжди, коли випадає вільна хвилинка, читайте англійською – все, що вам подобається. Так ви зможете щоразу вдосконалювати свої знання.

У цьому контексті доречне таке запитання: який словник вибрати?

Для початку вам знадобиться двомовний словник, але буде краще, якщо ви перейдете на англо-англійський, як тільки ваше знання мови досягне певного рівня. Поки ви не стали дуже сучасним, варто користуватися словником для учнів "Learner dictionary". Це звичайний словник, адаптований так, щоб надати вивчаючому англійську максимум корисної інформації про мову, за винятком визначень, зрозумілих і близьких тільки носіям мови.

Далі зверніть увагу на назву видавництва. Більшість "навчальних" словників випускається відомими видавництвами, і в кожному є свої плюси та мінуси. У будь-якому випадку, спочатку переконайтеся, що назва компанії у вас на слуху.

Потім питання ціни та зручності. Відмінно, якщо у вас є один великий словник для занять вдома (зазвичай їх можна взяти у шкільній бібліотеці) та кишеньковий словничок, який завжди з вами.

Щодо великого словника, то з двох за однаковою ціною візьміть той, у якому більше сторінок та слів на сторінці.

І останнє питання з тих, що мучать багатьох: наскільки важливою є вимова?

На це є проста відповідь: за своєю значимістю вимова йде на другому місці після лексики. Насамперед вам потрібні слова, але в них буде мало толку, якщо люди не зможуть зрозуміти, що ви кажете.

Часто люди дуже турбуються про свою вимову, думаючи, що їм далеко до "правильної англійської вимови". Проте її немає. Питання про правильну вимову звучить приблизно так само, як питання про правильну товщину книги. Всі ми знаємо, що деякі книги здаються товстими, інші тонкими, а треті – ідеальними. Так і з вимовою: вонао залежить від того, навіщо нам потрібна англійська.

Сама ідея "правильної вимови" виникла завдяки освіченій високопоставленій частині англійського суспільства, яка звикла думати, що прості англійці повинні говорити так само, як вони. Так з'явилися назви "Королівська англійська", "Англійська ВВС", "Стандартна англійська" або "RP – загальноприйнята вимова". Однак якщо мова зайде про "стандартну англійську" в США, вас визнають божевільним. Там якщо ви з Техасу, ви розмовляєте як техасець і не намагаєтеся говорити з нью-йоркським акцентом. Отже, якщо ви японець, який вивчає англійську, краще говорити з японським акцентом, ніж як японець, що намагається копіювати лондонську вимову, і причому невдало!

Найголовніше, все ж таки, щоб вас розуміли. До речі, не думайте, що це тільки ваша провина, що іноді іноземці не можуть вловити сенс сказаного. Ваша англійська може виявитися кращою, ніж у них, адже навіть носії мови часом не розуміють одне одного. Найкраща порада у цій ситуації – говоріть на найбільш нейтральному діалекті. У більшості країн такою формою є мова, яка використовується на національному телебаченні або радіо, і вона, до того ж, більш зрозуміла людям з інших країн. Так що де б ви не знаходилися, беріть її за зразок і не бійтеся додати до неї трохи свого акценту – ваш співрозмовникам будете легше здогадатися, звідки ви родом!

Джерело: www.gotostudy.com.ua


Статті та огляди
Як швидко вивчити англійську, навчаючись самостійно або на курсах

Розглядаємо способи, як швидко вивчити англійську: що сповільнює та прискорює цей процес.

Самостійне вивчення англійської на EdTech платформі Booyya

Ми розповімо вам про справжню знахідку – онлайн-маркет курсів англійської за вашими інтересами Booyya.

Курси іноземних мов і критерії їх вибору

Яких послуг вам варто очікувати від курсів іноземних мов і як їх легко обрати?

Англійська для подорожей – лексика та поради з вивчення

Важливо зосередитися на меті, розробити план регулярних занять і визначити пріоритетні теми

Як обрати курси іноземної мови – покрокові рекомендації

Питання, як обрати курси іноземної мови, досить актуальне. Як підібрати оптимальний варіант серед розмаїття пропозицій?