Як вибрати курси англійської мови

У такому мегаполісі як Київ або Харків, Одеса або Дніпро, Львів або Запоріжжя є достаток всього. Щодня доводиться вибирати з безлічі варіантів. З одного боку, це добре, але з іншого – треба докласти зусилля і час, щоб з цього достатку вибрати саме те, що треба вам. Для людей, які збираються вивчити іноземну мову, найчастіше англійську, нелегко вибрати курси або школу. Не зовсім правильно думати, що можна вивчити мову самостійно за допомогою інтернету і підручників. Звичайно, є і такі випадки, але їх меншість. Щоб не заплутатися в правилах і мати практику спілкування, краще за все знайти курси англійської мови, які вам допоможуть. Але які курси є фаворитами в рейтингу шкіл англійської на українському ринку? Як обрати найефективніші курси англійської мови? І які чинники слід взяти до уваги?

Зміст

1. Які курси англійської вибрати і на що звертати увагу

2. Навчання за кордоном – ефективні курси англійської мови

Які курси англійської вибрати і на що звертати увагу

Розглянемо основні критерії, за якими варто вибирати курси англійської мови. Адже шкіл, які навчають іноземних мов, зараз дуже багато. І просто орієнтуватися на ціну або локацію не зовсім правильно. Щоб отримати максимальну користь від вивчення англійської мови на курсах, необхідно витратити деякий час і зусилля на вивчення доступних пропозицій і пошук відповідної вам школи. Отже, за якими все-таки пунктами треба вибирати найефективніші курси англійської мови?

  1. Популярність і кількість студентів у школі

Люди завжди тягнуться до того, що популярно і модно. Але не лише через це варто вибирати популярні курси з великою кількістю студентів. Якщо багато охочих навчатися, швидше за все, школа працює давно, зарекомендувала себе на ринку, про неї багато інформації і відгуків. Чим більша школа, тим більше варіантів розкладу, і можна вибрати найзручніший для вас. Можливо, в процесі навчання у вас зміняться обставини (переїзд, зміна місця роботи). Чим більша школа, тим більше у неї філій, і є можливість перевестися з одного місця в інше. Якщо ви думаєте над тим, як вибрати курси англійської, якщо ви готуєтеся до переїзду, то зверніть увагу на мережеві школи, в яких ви зможете довчитися в іншому місті або країні.

  1. Ціна – кількість 

А саме – кількість годин або уроків за певну вартість. Тут треба скористатися аналітикою і калькулятором. Приміром, в двох школах семестр коштує 4000 грн, але в одній ви отримуєте 2 заняття на тиждень, і семестр триває 3 місяці. У другій – 3 заняття, а тривалість навчання 4 місяці, плюс є безкоштовне додаткове заняття і заходи, онлайн-підтримка й інтерактивні завдання. Можливостей для вивчення, звичайно ж, буде більше в другому варіанті. Цей критерій має бути одним з найважливіших при пошуку відповіді на питання: "Як вибрати курси англійської мови?".

  1. Якість викладання

У школи обов'язково мають бути навчальна програма і план заняття, які вам зобов'язані показати на першу вимогу. Викладачі повинні відбиратися за певними критеріями і навчати за однією системою. Викладач повинен мати філологічну або педагогічну освіту. Володіння мовою має бути не нижче рівня Advanced. Бажано, щоб викладач, окрім англійської, знав ще як мінімум одну іноземну мову. Вивчити біографію кожного викладача в школі і вибрати собі найкращого – бажання кожного студента. Щоб цим не займатися, ви маєте бути впевнені: до якого б викладача ви не потрапили – ви отримаєте якісне навчання. Бажано, щоб в школі був спеціальний відділ з управління викладачами, наявність додаткових тренінгів. Ви запитаєте: "Які курси англійської мови вибрати?". Наша відповідь така: важливо, щоб викладачі були молоді, активні люди з бажанням постійно розвиватися і стежили за новинками. Наприклад, проходили курси підвищення кваліфікації, проводили вебінари. Великий плюс, якщо викладачі жили деякий час за кордоном. У них є досвід спілкування з носіями мови, що допоможе студентам зрозуміти гумор іноземців, сленг, фразеологізми.

Школа має надати безкоштовне тестування і повноцінне пробне заняття. Це найкращий спосіб ознайомиться з рівнем проведення уроків на курсах англійської мови і правильно вибрати викладача.

Важливо мати зворотний зв'язок із студентами – анкетування, збір відгуків про школу і викладачів. Процес навчання перевіряється проміжним контролем знань і фінальним тестуванням при завершенні семестру. Після успішного тестування студенти повинні отримати сертифікат, що підтверджує пройдений рівень.

  1. Методики навчання

Більшість курсів англійської мови працюють за комунікативною методикою. Основне її завдання – допомогти подолати мовний бар'єр. Акцент робиться на розмовну мову: на занятті проводять обговорення в міні-групах, практикуються дебати і лінгвістичні ігри. В основному, навчання студентів проводять два викладачі. Основне заняття, на якому проходять навчальну програму, ведуть українські педагоги, ще одне – носій мови. Починаючи з першого заняття, викладання ведеться виняткового іноземною. Є школи, що працюють і за іншими методиками. Наприклад, за методом Каллана. Уроки проходять інтенсивно: викладач постійно ставить питання, вводячи в них нові слова і граматичні конструкції, а студенти відповідають. За рахунок високого темпу вони не встигають подумки перекладати рідною мовою і вчаться думати одразу іноземною, а постійне повторення фраз дозволяє довести навички до автоматизму. 

  1. Носії мови

Вивчати англійську мову або іншу іноземну мову можна з носієм мови. Які ж плюси та мінуси навчання з носієм мови є?

До плюсів слід віднести: 

  • носій мови, оскільки це його рідна мова, навчить вас сучасної живої мови, пояснить нюанси розмовних виразів і сленгів;

  • займаючись з носієм, ви будете постійно занурені в мову. Доведеться позбавлятися звички перекладати все з рідної мови, а потім вже говорити. Спочатку це буде складно, але саме так і ламається мовний бар'єр. Хочете, щоб вас зрозуміли? Починайте говорити! 

Є і негативні сторони занять із носієм мови:

  • для людей, які тільки починають вивчення англійської мови на курсах, важливо зрозуміти основи мови, український педагог зможе пояснити доступніше і ефективніше;

  • носію мови буває складно пояснювати граматику рідної мови. Український педагог може провести паралель з вашою рідною мовою, проілюструвати прикладами, що дозволить вам краще зрозуміти нюанси англійської мови.

При виборі носія мови необхідно перевіряти наявність у нього дипломів і сертифікатів, що підтверджують право викладати англійську мову і його кваліфікацію. Цей критерій має обов'язково братися до уваги при вивченні питання, як вибрати курси англійської.

  1. Простота і доступність

У 21 столітті практично всю інформацію ми знаходимо в інтернеті. Кожна компанія, у тому числі і курси англійської мови, вкладають кошти в розробку сайту. Адже сайт – це візитка. Чи бувало, що ви заходите на який-небудь сайт і з думкою: "Як все заплутано", виходьте і шукаєте далі? В наші дні люди не хочуть витрачати час на додаткові рухи. На курсах англійської мови так само має бути все просто: консультація, тест, оплата, і ви вже займаєтеся в аудиторії. 

  1. Доступ до онлайн-платформи 

При виборі курсів англійської мови слід звертати увагу на наявність доступу до онлайн-платформи. Для управління навчальним процесом у багатьох школах створюється особистий кабінет (де розміщується домашнє завдання), інтерактивний підручник, можливість комунікацій і занять по скайпу. Це місце, де ви можете переглядати відео, завантажувати програми і слухати подкасти. Переваги такого ресурсу однозначні – адже ви матимете доступ до навчальних матеріалів у будь-який час і у будь-якому місці. Вже не треба завжди возити з собою підручники і роздруківки, а також постійно шукати, куди ж ви записали своє домашнє завдання, – уся необхідна інформація буде в особистому кабінеті.

  1. Наявність додаткового заняття і заходів

Не розібралися в темі на занятті або пропустили його? Чудово, якщо у вас є можливість відвідати додатковий урок за такою ж темою або записатися на скайп-заняття з викладачем, який цю тему пояснить. Так само вивчення англійської мови має приносити задоволення і позитивні емоції. Не завжди знайдеться час, щоб піти на вечірку або прийняти участь у квестах, що проводяться на курсах. Але якщо це організовує школа, і ви можете піти туди зі своєю групою, чом би й ні? Чи поїхати на екскурсію, організовану на курсах англійської мови? Адже вивчення англійської або іншої іноземної мови за межами аудиторії дасть можливість вільного спілкування. І як вибрати курси англійської мови з такими заходами? Дуже просто – зайти на сайт або зателефонувати на курси англійської мови, що цікавлять вас, і поставити запитання про додаткові можливості. На багатьох курсах англійської мови безкоштовно пропонують щотижня спецкурси і тематичні клуби (Literary Club, Drama Club, Video Club, Debate Club, Quest Club, клуб другої іноземної мови (німецька, французька), бібліотека, відеотека).

  1. Локація

Вибираючи курси англійської мови або іншої іноземної, зверніть увагу, щоб вони знаходилися біля вашого будинку, роботи або недалеко від метро. За умови, що вам все підходить, але школа від вас далеко, рано чи пізно настане день, коли бажання відпочити вдома буде більшим, ніж поїхати на курси. Варто пропустити одне заняття, а потім уже буде друге і третє. А це вже несистематичне відвідування, що може негативно вплинути на якість навчання. Тому територіальне розміщення курсів англійської або іншої іноземної мови має велике значення. Повернемося до першого пункту – якщо школа велика і популярна, то вона має декілька офісів у різних частинах міста, недалеко від метро або іншої транспортної розв'язки. Ви без зайвих зусиль знайдете ті, які ближчі до вас.

  1. Комфортні умови навчання

Приміщення, де проводиться заняття на курсах англійської або іншої іноземної мови, мають бути просторими, зі зручно розміщеними місцями для навчання, добре освітленими. У офісі має бути кондиціонер, Wi-Fi, кулер з холодною і гарячою водою, (щоб мати можливість випити чашку чаю або кави), приміщення для відпочинку і підготовки до заняття. Ці умови сприяють хорошому настрою, що позитивно впливає на навчальний процес. 

Окрім зручного офісу, до комфортних умов навчання на курсах англійської мови також варто додати грамотно побудований урок, який не буде змушувати студентів нудьгувати, але водночас і не перевтомить їх, кількість студентів у групі, при якому кожен отримуватиме оптимальну кількість уваги і часу, а також лояльна адміністрація, яка готова надати допомогу або консультацію з будь-якого питання, що стосується курсу

  1. Відгуки про курси

Вибрати якісні курси англійської або іншої іноземної мови, не витративши на пошук, багато часу допоможуть відгуки про курси. 

  • відгуки на сайті залишають реальні студенти курсів;

  • студент описує своє ставлення до процесу навчання, може рекомендувати, які курси вибрати, і порадити викладача;

  • за кількістю відгуків на сайті можна оцінити якість курсів;

  • рекомендації і поради студентів допоможуть скласти уявлення про курси англійської або іншої іноземної мови, з'ясувати подробиці учбового процесу, що цікавлять вас.

Ознайомившись не лише з офіційною інформацією, представленою на сайті, але і з відгуками студентів, ви можете зробити правильний вибір курсів англійської або іншої іноземної мови. 

  1. Рейтинги курсів і мовних шкіл. 

Рейтинги курсів і шкіл з вивчення англійської і іншої іноземної мови представлені на сайтах, включаючи сайт englisher.com.ua. Вивчаючи рейтинги курсів англійської, ви можете побачити, сайти яких шкіл – найчастіші у пошуку, і сторінки яких курсів в соціальних мережах – найпопулярніші. Вірити таким рейтингам можна, адже вони складаються не на основі особистих потреб автора такого списку, не є рекламою, яку проплатила певна школа, а формуються виключно за кількістю запитів у пошукових системах, а також лайків і підписників у соціальних мережах. А живий інтерес до тієї або іншої школи не береться з нізвідки.

Як вибрати курси англійської мови

Навчання за кордоном – ефективні курси англійської мови

Багато студентів бажає вивчати англійську або іншу іноземну мову за кордоном, здобувати освіту в престижному університеті Європи або Америки або провести за кордоном один семестр для поліпшення мовної практики. Таке бажання зрозуміле: тільки опинившись в англомовному середовищі, людина зможе повністю зануритися у вивчення мови, значно швидше, ніж вдома, набере достатній словниковий запас, опанує потрібну вимову, навчиться розуміти різні акценти й звикне до різного темпу усної мови. Розберемося, за якими критеріями вибрати навчальний заклад за кордоном?

  1. Країна вивчення англійської мови

Підбір мовної школи треба розпочати з вибору країни, де ви плануєте вчитися. Курси англійської мови потрібно вибирати в англомовній країні, щоб повністю зануриться в мовне і культурне середовище.

  1. Кваліфікація викладачів

Викладачі іноземної мови мають бути носіями цієї мови або довгий час мешкати в країні, куди ви їдете, знати місцеву культуру і мати педагогічну освіту. Вивчаючи сайт школи, звертайте увагу на досвід і кваліфікацію викладача, його методику і відгуки студентів.

  1. Ціни на навчання англійської

Вивчіть ціни на курси однакової інтенсивності в декількох школах, щоб зрозуміти середню вартість навчання. Треба розуміти, що ціна варіюватиметься залежно від міста або району, престижності школи і досвіду викладача, цінності сертифікату, який може запропонувати така школа після її закінчення, і так далі

  1. Склад групи, в якій ви вчитимете мову

Для групового навчання в зарубіжній мовній школі мають значення рівень, розмір групи і її національний склад. Важлива відсутність домінуючої національної групи, щоб ваші однокурсники не спілкувалися рідною мовою. Перед початком навчання в школі вам необхідно пройти тест на визначення рівня мови (заздалегідь дізнайтеся, що така послуга є).

  1. Додаткове навчання або позашкільні заходи 

Мовні школи організовують вільний час студентів – проводять розважальні заходи: шоу, ігри, квести, перегляди фільмів, екскурсії. Їх мета, звичайно ж, не лише дозволити вам трохи розслабитися, але і попрацювати з мовою в живій обстановці, яка насправді оточує вас постійно, а не така, в яку ви занурюєтесь під час заняття в аудиторії. 

  1. Умови проживання

Є декілька варіантів, де ви зможете жити: у сім'ї, в резиденції школи або апартаментах, які орендуєте. Проживання в сім'ї саме недороге, воно підходить тим, хто повністю хоче ознайомитися з місцевою культурою і удосконалити англійську мову, спілкуючись з членами сім'ї.

  1. Відгуки тих, хто пройшов навчання за вибраною вами схемою

Визначившись з декількома мовними школами, почитайте відгуки студентів, які вчилися в цих школах. Подивіться їхні фотографії, вони допоможуть відчути атмосферу, куди ви хочете поїхати.

Як вибрати курси англійської мови - 2

На багатьох курсах англійської або іншої іноземної мови в Україні вам можуть допомогти підібрати курси або ВНЗ в країні, де б ви хотіли отримати освіту, якісно і швидко вирішити питання підготовки документів для поїздки на навчання.

До списку цих критеріїв можна додати індивідуальні вимоги кожного студента при вивченні питання, як вибрати курси англійської: наявність носіїв мови, дострокове переривання навчання, повернення або заморожування коштів на певний час і так далі. Але важливо пам'ятати, що будь-які курси англійської або іншої іноземної мови дають вам можливість вивчити мову. Помилково думати, що, записавшись на курси, ви вже зробили все, що від вас залежить. Навчання – це праця, старання, зацікавленість, час. Якщо студент не відвідує заняття, не робить домашні завдання, не бере активну участь на уроці або сидячи на занятті, думає про плани на вихідні, результат буде мінімальний.

Так само важлива мотивація і розуміння, для чого ви пішли на курси і який результат хочете отримати. Якщо є бажання щось почати, не треба шукати причини, щоб це не робити. Так само і з навчанням на курсах: є бажання і можливість – треба вирішити, які курси англійської вибрати, записатися, починати ходити, і результат не змусить вас чекати! Успіх у вивченні англійської мови криється в систематичності та вашій самостійній роботі. Чим більше ви читатимете додаткової літератури, будете дивитися відео, фільми і серіали мовою оригіналу, грати в слова у мобільних додатках, тим швидше ви досягнете своєї мети – знати англійську мову на високому рівні. Впевненість у своїй англійській мові допоможе поліпшити ваше життя. Дасть можливість вступити до престижного університету, позитивно вплине на вашу кар'єру, дозволить вільно подорожувати по всьому світу.


Статті та огляди
Як швидко вивчити англійську, навчаючись самостійно або на курсах

Розглядаємо способи, як швидко вивчити англійську: що сповільнює та прискорює цей процес.

Самостійне вивчення англійської на EdTech платформі Booyya

Ми розповімо вам про справжню знахідку – онлайн-маркет курсів англійської за вашими інтересами Booyya.

Курси іноземних мов і критерії їх вибору

Яких послуг вам варто очікувати від курсів іноземних мов і як їх легко обрати?

Англійська для подорожей – лексика та поради з вивчення

Важливо зосередитися на меті, розробити план регулярних занять і визначити пріоритетні теми

Як обрати курси іноземної мови – покрокові рекомендації

Питання, як обрати курси іноземної мови, досить актуальне. Як підібрати оптимальний варіант серед розмаїття пропозицій?