Як обрати курси іноземної мови – покрокові рекомендації

Можливо, одного дня технології розвинуться настільки, що кожна людина зможе встановити мозковий чіп, який у режимі реального часу перекладатиме співрозмовників. Але поки таке можна побачити лише в науково-фантастичних фільмах. У реальності ж нам доводиться вчитися – до того ж, не лише в шкільні роки, а і в дорослому віці.

Сьогодні опанувати певну навичку, зокрема, вивчити нову мову – не проблема, адже для цього є чимало можливостей і ресурсів. А от саме питання, як обрати курси іноземної мови, досі актуальне.

Зміст

1. Як обрати курси іноземної мови та чи дійсно це необхідно

1.1. Чи обов’язково сьогодні володіти іншими мовами

1.2. Чому варто вчитися саме на курсах

2. Детальні кроки, як обрати курси іноземної мови

3. Які мови, крім англійської, затребувані в сучасному світі

Ви можете вчити англійську чи іспанську, займатися онлайн або офлайн, у групі чи індивідуально, практикуватися для роботи чи для поїздки за кордон. Як підібрати оптимальний варіант серед цього розмаїття пропозицій – обговоримо далі в цій статті.

Як обрати курси іноземної мови та чи дійсно це необхідно

Хоч таких технологій, про які ми мріяли на початку цього тексту, поки що немає, все одно люди вже активно користуються різноманітними текстовими й аудіальними перекладачами, застосунками для переклад, перевірки граматики та навіть генерації текстів. Для деяких ситуацій цього достатньо й інші мови можна не вчити, але в переважній більшості випадків якісне володіння іноземною не зрівняється з усіма онлайн-словниками та помічниками.

Як обрати курси іноземної мови – покрокові рекомендації - 1

Для чого вчитися з викладачем та як обрати курси іноземної мови?

Чи обов’язково сьогодні володіти іншими мовами

Якщо ви знаєте кілька мов – для вас відкрита маса кар’єрних перспектив. Крім того, вміючи комунікувати з людьми з різних країн, ви завжди будете почуватися спокійно та впевнено як у плані роботи й співпраці, так і в особистому спілкуванні. Тож головні переваги вивчення мов такі:

  • широкі можливості працевлаштування;
  • шанси вступити до будь-якого вищого навчального закладу;
  • розширення світогляду та нові шляхи для самовдосконалення.

Це лише деякі з причин, через які варто обрати курси іноземної мови та почати навчання. Однак важливо, щоб отримані знання і навички ви могли використовувати протягом усього життя. Тому найпопулярнішою мовою для вивчення сьогодні є англійська.

Англійська – мова науки, авіації, комп'ютерних технологій, дипломатії, туризму. Володіння нею збільшує ваші шанси зайняти хорошу позицію в міжнародній компанії вдома, в Україні, або знайти роботу за кордоном. Це також загальноприйнята мова міжнародного спілкування, засобів масової інформації та інтернету. Обравши курси іноземної мови з вивченням саме англійської, ви опинитесь у безпрограшній ситуації.

  1. Вона найпоширеніша у світі. Англійська є офіційною в 53 країнах, нею говорять близько 400 мільйонів людей по всьому світу. Вивчення англійської збільшує ваші шанси легко спілкуватися з людьми з безлічі різних країн.

  2. Англійською говорять у світі бізнесу. Ділова англійська – це спеціальна лексика, яку повинен знати і вміти використовувати будь-який керівник, менеджер тощо. Вам просто необхідно мати хоча б середній рівень англійської, якщо ви хочете стати частиною міжнародного ділового світу.

  3. Якщо розважатися, то англійською. Найкращі фільми, книги і музика випускаються англійською. Так, опанувавши англійську, ви отримуєте доступ до великої кількості контенту, вам більше не потрібні будуть переклади й субтитри, на які потрібно довго чекати. Перегляд фільмів і розмовних шоу в англійському  оригіналі – також хороший і захопливий спосіб додаткової практики.

  4. Вільне розуміння більшості інформації в інтернеті. Понад 80% інформації в інтернеті розміщено англійською. Вивчивши її, ви отримаєте доступ до більшості будь-якого контенту в мережі.

Чому варто вчитися саме на курсах

Ідеальна схема вивчення англійської – це навчання на курсах із професійним викладачем, а також самостійна практика для закріплення матеріалу й тримання в тонусі. Тобто уроки з викладачем і самостійні заняття – це не взаємовиключні поняття, навпаки вони мають доповнювати одне одного. Проте надійна основа ваших знань закладається саме на курсах. Чому варто обрати курси іноземної мови – наглядно демонструє таблиця:

 

Навчання на курсах

Самостійне навчання

Програма

Складена методистами та викладачами відповідно до вашого рівня та потреб

Вам потрібно складати самим або шукати готові варіанти, які вам підійдуть

Методика

Різні школи використовують різні підходи у викладанні: комунікативний, метод мовного занурення, граматики й перекладу тощо

Методики як такої немає, адже немає викладача, який може її застосовувати

Графік занять

Чітко визначений і включає від двох до чотирьох занять на тиждень

Гнучкий, що може як піти на користь, так і спровокувати затримку в практиці

Навчальні матеріали

Авторські або сертифіковані британські чи американські підручники

Доступні матеріали з інтернету, в тому числі підручники, які є в продажу в лінгвістичних школах

Практика

Є можливість практикувати всі навички: читання, письмо, говоріння та слухання

Аби практикувати говоріння, потрібно знайти додаткові можливості, наприклад, розмовні клуби

Робота над помилками

Проводиться після кожного заняття та під час обговорення домашньої роботи

Досить важко самостійно ідентифікувати помилку та з’ясувати, як її виправити

 

Самостійна робота – це невід'ємний елемент навчання, та покладатися лише на нього не варто. Щоб отримати бажані результати, важливо навчатися за якісними й актуальними матеріалами, перевіреною методикою, з можливістю контролювати ваш прогрес і виправляти помилки одразу ж на етапі їх виникнення.

Детальні кроки, як обрати курси іноземної мови

Отже, якщо ви вирішили обрати курси іноземної мови, тут є кілька факторів, які потрібно враховувати під час пошуку.

Перше, з чим вам потрібно визначитись, це спрямованість програми. Курси англійської бувають різними: розмовні, граматичні, для роботи й певної спеціальності, для підготовки до іспитів, для дітей і підлітків тощо. Що чіткіше ви визначите свої потреби, то швидше просунетесь у навчанні й досягнете своїх цілей.

До речі, про цілі. Іноді ми настільки зосереджені на простоті навчальної програми або вартості навчання, що не беремо до уваги один із найважливіших аспектів, як обрати курси іноземної мови – майбутній вплив на кар'єру або життєві цілі. Хоча навчання в будь-якому випадку принесе вам користь, для найкращого результату орієнтуйтеся на те, для чого ви будете використовувати ваші знання і навички.

Сьогодні є маса можливостей обрати відповідний стиль навчання, та вам все ж необхідно враховувати свої переваги щодо методів і форматів. Визначтесь, як ви хочете вчитися – в класі або дистанційно; у міні-групі, великій групі чи індивідуально; інтенсивно чи в помірному темпі й так далі. Відштовхуйтесь від своїх можливостей, цілей, попереднього досвіду навчання.

Як обрати курси іноземної мови – покрокові рекомендації - 2

Перед тим як обрати курси іноземної мови, обміркуйте свої цілі та потреби

Щоб правильно підібрати курси, потрібно проаналізувати ринок послуг – і тільки потім приймати рішення. Керуючись запропонованими критеріями, ви зможете легко та влучно обрати курси іноземної мови. 

  1. Добре продумана програма. Варто заздалегідь дізнатися, що і як ви будете вивчати. Ознайомтеся з програмою, лексичними та граматичними темами, подумайте, чи саме ця інформація потрібна вам для досягнення ваших цілей. Також можете поцікавитись, скільки груп уже пройшли навчання за запропонованою програмою, та які їхні результати й відгуки. 

  2. Нічого зайвого. Якщо на занятті педагог багато говорить, встигає за 45-60 хвилин викласти усю інформацію, а після уроку ви розумієте, що отримали такий об'єм нового, що не можете опрацювати його до наступної зустрічі, то результативність таких курсів буде мінімальною. Варто обрати курси іноземної мови, на яких, по-перше, більшість часу розмовляють студенти, а не викладач, і по друге, які працюють за технологією «перевернутий клас». У такому випадку ви знайомитесь із теорією до початку заняття, а на самому уроці вже активно практикуєтесь.

  3. Велика кількість практики допомагає досягти того рівня, якого буде достатньо для вашої мети. Якщо ви хочете вступити до ВНЗ і вивчати предмети англійською, то має бути достатня кількість годин граматики, оскільки важливо не лише правильно говорити, але і писати. Якщо вам потрібно спілкуватися з іноземцями, то окрім граматики, необхідно напрацювати великий словниковий запас, навчитися використовувати ідіоми, гру слів, розрізняти різні акценти на слух. У такому випадку варто обрати курси іноземної мови з нейтів спікером.

  4. Викладач повинен підходити саме вам. Як зрозуміти, що між вами і викладачем буде взаємодія і взаєморозуміння? У вашого викладача має бути міжнародна практика (курси, стажування в англомовній країні, відповідний досвід роботи) або ж досвід життя за кордоном. Це дає великий плюс на практичних заняттях. Викладач повинен знати, що таке жива англійська, сленг і актуальна лексика, як зануритися в контекст. Він зможе розповісти, як застосовувати іноземну в житті, а не просто пояснить правила. 

Будьте уважні та пам'ятайте, що ніхто не зможе передати вам знання без вашого бажання та максимальної участі. Вам має хотітись вчитися, ви повинні йти на заняття із задоволенням, також бажано, щоб вам подобався викладач, його манера викладання, група, в якій ви займаєтеся. Велике значення має атмосфера на занятті. Приділіть увагу тому питанню, як обрати курси іноземної мови, щоб ви були задоволені процесом і результатом.

Які мови, крім англійської, затребувані в сучасному світі

Лінгвістичні переваги так само індивідуальні, як і смаки в одязі, мистецтві чи музиці. Деяким більше подобається ліричне звучання французької, тоді як інші віддають перевагу більш різким, але багатим звукам німецької. Один зі способів визначити свої лінгвістичні переваги – послухати, як розмовляють різними мовами. Також подумайте, культура і менталітет якої країни вам найбільш цікаві. Це просте запитання допоможе вам обрати курси іноземної мови, якщо ви ще не визначились, яку саме з них хочете опанувати наступною.

Як обрати курси іноземної мови – покрокові рекомендації - 3

Які обрати курси іноземної мови – варіантів сьогодні чимало

Завдяки розвитку технологій і засобів комунікації вивчення іноземних мов – це одна з найбільш конкурентних ніш на освітньому ринку. Тож лише англійською ніхто не обмежується. Давайте з'ясуємо, які ще мови популярні серед клієнтів лінгвістичних шкіл.

  1. Іспанська. Це найпопулярніша іноземна серед американців. Понад 35 мільйонів мешканців Сполучених Штатів говорять іспанською. Іспанська – друга за поширеністю у світі мова, і зараз спостерігається стрімке зростання попиту на співробітників, які нею розмовляють.

  2. Німецька. Мрієте про високооплачувану роботу? Найімовірніше, ви отримаєте те, що хочете, в німецькій компанії. Жителі різних країн світу шукають можливості працевлаштування в Німеччині. Німецька входить до тієї ж мовної сім'ї, що й англійська, що спрощує її вивчення. Однак у неї складніша граматика. Також німецька вимагає чіткої вимови, тому радимо обрати курси іноземної мови з комунікативною програмою чи додатковими розмовними спецкурсами.

  3. Арабська. В арабських країнах відкриваються найрізноманітніші кар'єрні можливості. А попит на іноземців, що говорять арабською, перевищує пропозицію. Це означає, що у вас не буде великої конкуренції при отриманні роботи. 

  4. Італійська. Четверта за популярністю мова, яка є однією з найпростіших для вивчення і спілкування. Хоча вона менш затребувана, ніж іспанська. Та знання італійської, як правило, дає вам бонуси, якщо ви хочете подорожувати, працювати або жити в Італії.

  5. Китайська. Зараз у світі пошук співробітників, які розмовляють китайською, збільшився на понад 35% в порівнянні з попередніми роками. І це не дивно. Китай – країна з провідною економікою. Мову не так-то просто вивчити, але навіть якщо ви трохи говорите, це обов'язково знадобиться в роботі.

  6. Французька. З усіх перерахованих вище мов французька, ймовірно, дає менше переваг для вашої професійної кар'єри. Але це не має зупиняти вас. Понад 200 мільйонів людей по всьому світу говорять французькою. Вона популярна серед громадян Канади (Квебек), Швейцарії, Бельгії та країн Африки. Поряд з англійською, французька є офіційною мовою ООН і НАТО. До того ж вона визнана однією з найкрасивіших і наймелодійніших у світі.

  7. Латина. Хоч латина і вважається мертвою, саме вона свого часу дуже вплинула на розвиток інших. П'ять «живих мов» (відомих як романські) походять з латинської: французька, іспанська, італійська, португальська та румунська.

Як бачите, і можливостей, і варіантів багато, тож лише від вас залежить, які обрати курси іноземної мови. У будь-якому випадку це буде дуже корисний досвід. Ефективність навчання залежить від вашої мотивації та сили волі. Змусити себе наполегливо займатися і щодня приділяти час вправам буває дуже важко. Поставте собі мету, дотримуйтесь плану навчання та не зупиняйтеся, навіть якщо буде непросто.


Статті та огляди
Як швидко вивчити англійську, навчаючись самостійно або на курсах

Розглядаємо способи, як швидко вивчити англійську: що сповільнює та прискорює цей процес.

Самостійне вивчення англійської на EdTech платформі Booyya

Ми розповімо вам про справжню знахідку – онлайн-маркет курсів англійської за вашими інтересами Booyya.

Курси іноземних мов і критерії їх вибору

Яких послуг вам варто очікувати від курсів іноземних мов і як їх легко обрати?

Англійська для подорожей – лексика та поради з вивчення

Важливо зосередитися на меті, розробити план регулярних занять і визначити пріоритетні теми