Як швидко вивчити англійську, навчаючись самостійно або на курсах

Найцінніша річ у нашому житті – час. Його завжди не вистачає, у тому числі для навчання. Кожен, хто ставав на шлях вивчення іноземної мови, принаймні один раз шукав відповідь на питання, як швидко вивчити англійську мову. Більшість людей переконують себе, що з такою задачею ладні впоратись тільки прискорені мовні курси і вдаються одразу до пошуку школи. 

Що допоможе швидше оволодіти мовою і побачити результат, а що гальмуватиме процес навчання? Чи справді якісно вирішити питання, як швидко вивчити англійську, можуть тільки інтенсивні курси? І чи дійсно вони вирішують його? Ми в Englisher готові подискутувати.

Зміст

1. Скільки часу потрібно, щоб швидко вивчити англійську

2. Як швидко вивчити англійську: фактори, що прискорюють процес

2.1. Чітко поставлені цілі

2.2. Грамотна організація навчання 

2.3. Правильна мотивація

2.4. Систематичність та регулярність

3. Фактори, що уповільнюють процес вивчення англійської

3.1. Зона комфорту

3.2. Перфекціонізм

3.3. Нереалістичні очікування

4. Інтенсивні мовні курси: дієвий інструмент чи ілюзія для реклами?

Скільки часу потрібно, щоб швидко вивчити англійську

Автор книги «Як працювати по чотири години на тиждень» Тімоті Феррісс вважає, що для вивчення будь-якої мови на 80% необхідно витратити 6 місяців, для знання мови на 100% необхідно 10 років. З цією думкою можна погодитись, проте відповідь на питання, як швидко вивчити англійську, залежить від багатьох факторів. 

Спершу потрібно дізнатись свій поточний рівень знань. Ви можете починати вчити англійську з нуля, бути знайомі з найпростішими часами або ж оперувати достатньою кількістю слів – від наявного рівня знань залежать терміни та темпи вашого навчання.
Як нам відомо, будь-яку справу з нуля починати важче, особливо у старшому віці, тож враховуйте власні особливості під час формування плану навчання та встановлення термінів. Загалом усе можливо за наявності бажання, мотивації та достатньої кількості часу.

Другий важливий параметр – визначення цілей вивчення мови. Хтось хоче швидко вивчити англійську для вступу до університету на економічну спеціальність, де може вистачити середнього рівня знань іноземної мови, а хтось має на меті працювати за кордоном, де середнього рівня знань явно буде замало. Визначення цілей вашого шляху допоможе більш чітко окреслити і терміни навчання. 

Поміркуйте, скільки часу ви готові приділяти навчанню на день. Для кращих і швидших результатів варто приділяти вивченню мови від чотирьох годин на тиждень.

Чи не найголовнішим параметром для встановлення часових меж є спосіб навчання. Якщо ви плануєте навчатися на мовних курсах – то оволодіти бажаним рівнем знань може бути легше, оскільки навчання буде структурованим, терміни будуть чітко окреслені датами семестрів, а на заняттях ви будете отримувати зворотний зв’язок від викладача. Про критерії вибору курсів іноземних мов читайте тут

Якщо ж бажаєте вчити англійську самостійно, то все залежить від вашої дисципліни і вміння організувати власний навчальний процес. Сьогодні існує безліч можливостей для ефективного навчання наодинці. З використанням EdTech-платформ, ігрових додатків та електронних планерів ви зрозумієте, як швидко вивчити англійську і зробити процес динамічним.

Як швидко вивчити англійську: фактори, що прискорюють процес

Щоб зрозуміти, як можна швидко вивчити англійську, потрібно перш за все забезпечити правильні умови для навчання. Ми розглянемо три основні складові, що допоможуть вчити англійську і досягати результатів у коротші терміни. 

Чітко визначені цілі

Перед початком будь-якої справи потрібно визначити власні наміри. Коли ми знатимемо, для чого нам вчити англійську якнайшвидше, то будемо впевнено рухатися вперед до мети.

Правильне визначення цілей допомагає швидко та ефективно виконувати поставлені задачі. Існує результативний спосіб постановки цілей за методикою SMART. Літери в абревіатурі розшифровуються так:

SMART:

  • S – Specific (конкретна)
  • M – Measurable (вимірна)
  • A – Achievable (досяжна)
  • R – Realistic and Relevant (реалістична і значима) 
  • T – Time-bound (обмежена в часі)

Як швидко вивчити англійську, навчаючись самостійно або на курсах - 1

Встановлення цілей за технологією SMART

Наведемо приклад з конкретним запитом: «Як швидко вивчити англійську?».

Літера

Характеристика

Неправильний запит

Правильний запит

S

Specific (конкретна)

Швидко вивчити англійську

Швидко вивчити англійську для прийняття на посаду бренд-менеджера у міжнародну компанію

M

Measurable (вимірна)

Швидко вивчити англійську

Швидко вивчити англійську до рівня В2

A

Achievable (досяжна)

Вивчити англійську за тиждень з нуля

Вивчити англійську до В2 за пів року, маючи вже рівень А1

R

Realistic and Relevant (реалістична і значима) 

Цей пункт планування вимагає роздумів і відповіді на питання: «Чому для мене це важливо?». Ціль «швидко вивчити англійську» має бути пов’язана з більш глобальною метою, наприклад, отримання роботи у бажаній компанії

T

Time-bound (обмежена в часі)

Швидко вивчити англійську

Вивчити англійську до В2 до лютого 2024 року

 

Із визначенням цілей за SMART-технологією ви маєте чіткий напрям для руху і точно будете знати, чому ви це почали і що отримаєте у кінці шляху. Така методика дає зрозуміти, як швидко вивчити англійську саме у вашому випадку, адже ви маєте сформувати чіткі реальні запити.

Грамотна організація навчання

Наступна, не менш важлива умова для швидкого результату – грамотна організація навчання, особливо якщо ви плануєте опановувати мову самостійно. 

Визначте, коли вам комфортно вчити англійську серед тижня: можливо, вам зручно займатися зранку перед роботою у будні, можливо – в кінця дня, коли не потрібно нікуди поспішати, а може, варто виділити більше часу на вихідних для англійської. При формуванні графіка вивчення мови не забувайте про баланс між навчанням і відпочинком. Щоб бажання вчити англійську не зникало, не слід перезавантажувати себе інформацією. При організації навчання враховуйте дні відпочинку від занять: якщо під час дієти допускається cheat meal, то у навчанні нехай буде lazy day.

На сьогодні існує безліч можливостей, що показують, як швидко вивчити англійську легко та цікаво. Навчання буде яскравішим, якщо ви наповните його такими активностями:

  • перегляд фільмів мовою оригіналу;
  • прослуховування англомовних пісень і розбір текстів;
  • використання навчальних додатків (Quizlet, Kahoot тощо);
  • використання EdTech платформ (Prometheus, Booyya, EdEra та інших);
  • читання світових новин англійською (Babel, Psychology Today, Wired, Aeon тощо);
  • відвідування розмовних клубів (наприклад, безкоштовні спікінг клаби Come and Learn від Green Forest);
  • спілкування англійською з однодумцями (можна організувати small talk англійською з друзями).

Окремо варто відзначити користь мобільних додатків та ігрових платформ для вивчення іноземної мови.

Так звані EdTech проєкти – це технологічні рішення у сфері освіти для кращого засвоєння знань. Вчити англійську з ними набагато ефективніше. Одна з таких освітніх платформ для самостійного вивчення англійської – Booyya. Це український проєкт, відомий як онлайн-маркет курсів англійської за інтересами. Зручно те, що ви можете придбати потрібний курс на основі ваших безпосередніх уподобань та цілей на даний момент або вибрати підписку, яка надає доступ до всіх курсів протягом певного періоду. Booyya – експерт у питанні, як швидко вивчити англійську самостійно.

Чому технологічні освітні платформи користуються такою популярністю? Переваг такого навчання достатньо багато. Наприклад, ви можете займатися коли і де вам зручно: навчаючись самостійно, ви не прив’язані до графіка. 

По-друге, за вас вже склали план навчання і сформували в окремі невеликі курси. Ваша задача – вибрати потрібні теми для ваших цілей і приступити до систематичного вивчення мови.

Вчити англійську буде цікавіше, якщо чергувати такі активності з традиційними методами вивчення мови. Вони прекрасно доповнять основне навчання з підручниками та звичними вправами.

А якщо ви саме та людина, що підказує іншим, як швидко вивчити англійську, та правильно організувати процес, то стаття про те, як підібрати навчальні матеріали, стане вам у пригоді.

Мотивація

Як швидко вивчити англійську без мотивації? На жаль чи на щастя, це несумісні речі. Без неї навчання не буде тривати довго, це буде просто імпульсивна ідея, що згасне так само швидко, як і з’явилась. Мотивація – це саме те, що формує бажання вивчити англійську в стиснуті терміни.

Мотивація може бути внутрішньою та зовнішньою. Внутрішня мотивація – це про особистісне зростання, про досягнення, обумовлені особистим інтересом. Наприклад, ми можемо шукати, як швидко вивчити англійську, щоб допомогти собі вирішувати інші задачі, розширити межі своєї компетентності або урізноманітнити дозвілля, отримавши можливість дивитись зарубіжні фільми мовою оригіналу і розуміти героїв без перекладу.

Зовнішня мотивація зумовлена впливом зовнішніх чинників: інших людей чи обставин. Стимулом для швидкого вивчення англійської можуть слугувати перспективні можливості, що відкриваються за умови володіння англійською на високому рівні, наприклад, нова робота у Канаді. Буває і навпаки: страх втрати певних можливостей буде спонукати шукати відповідь на питання, наприклад, як швидко вивчити англійську, щоб не втратити роботу.

Різні мотиви можуть по-різному впливати на процес навчання. Зовнішній вид мотивації більш розповсюджений і дієвіший, адже часом нам не вистачає сили волі та дисципліни для внутрішнього стимулювання, а зовнішні чинники зобов’язують нас отримати певні результати.

Систематичність і регулярність

Запорука успіху і швидкого прогресу – систематичність і регулярність. Ці аспекти сприяють формуванню звички, тож для того, щоб швидко вивчити англійську, варто зробити заняття частиною розпорядку дня.

Маленькі кроки формують велику мету. Краще щодня стабільно займатись англійською по годині, ніж один раз на тиждень намагатись виділити пів дня, знаючи, що цього може і не вийти.

У формуванні звички вам можуть допомогти візуальні інструменти: чеклісти, трекери (наприклад, додаток Habit), автоматичні нагадування, що можна встановити у телефоні.

Як швидко вивчити англійську, навчаючись самостійно або на курсах - 2

Чекліст для формування звички

Отже, якщо ваш шлях навчання буде перетворений на чітко визначений упорядкований план, то швидко вивчити англійську буде набагато простіше. 

Фактори, що уповільнюють процес вивчення англійської

У кожній дієті присутні спокуси, що можуть порушувати весь режим. Так само під час навчання з'являються ситуації, що провокують зійти зі шляху вивчення мови. Для того, щоб розібратися краще, як швидко вивчити англійську і не зупинятися, розглянемо основні перешкоди на шляху навчання.

Зона комфорту

Кожній людині важливо почувати себе психологічно захищено, проте постійне перебування у такому стані неможливе, якщо ви бажаєте чогось досягти. 

Як швидко вивчити англійську, навчаючись самостійно або на курсах - 3

Важливість виходу із зони комфорту для досягнення мети

Звісно, якщо ви тільки знайомитеся з мовою, то рівень страху може бути максимальний. Подолати цей страх може тільки сильна мотивація, чітко визначені цілі і, головне, рішучі дії.

Варто згадати про мовний бар’єр, який гальмує вивчення мови. Насправді, це ніщо інше, як невпевненість у собі і залежність від думок оточення, тому поставте свої цілі вище думок людей, будьте у себе на першому місці та робіть перші кроки вперед до мети. Пам’ятайте, що вчитися без помилок – неможливо і не потрібно. Так ви не будете рухатись вперед або ж ваш темп буде максимально повільний, а ми шукаємо способи, як швидко вивчити англійську.

Перфекціонізм

«Усе одразу або нічого» – якщо це ваш девіз, то варто його позбутися і негайно! Як швидко вивчити англійську, постійно шукаючи ідеального моменту? Ніяк, бо він не настане. 

Перфекціонізм – прагнення до досконалості. У невеликих проявах така риса характеру може бути корисною, адже перфекціоністи зазвичай відповідальні, організовані та уважні до деталей. Водночас у навчанні таких людям може бути складніше: зайві хвилювання у разі помилки, переживання через не до кінця пройдений урок тощо. 

Нереалістичні очікування

Для того, щоб мінімізувати стрес, людям з ноткою перфекціонізму потрібно одразу відкинути ідеалізовані очікування. Роздуми про те, як швидко вивчити англійську, мають витіснити думку, як зробити все правильно. Англійська – не важка мова для опанування, тим більше, що більшість із нас мають базові знання зі школи чи університету, та труднощів на шляху вивчення можу бути достатньо, починаючи від граматичних часів, закінчуючи вимовою. Налаштуйте себе одразу на трудомісткий процес, що буде супроводжуватися спірними питаннями і нелегкими темами.

Наведені вище явища притаманні зазвичай студентам-початківцям, що сповнені страхів та переживань. Якщо не боротися із зазначеними явищами, то можна не знайти відповіді на питання, як швидко вивчити англійську. Деякі фактори гальмують навіть просунутих студентів, як-от перфекціонізм. Дозвольте собі побути студентом-хорошистом, який може помилятися, при цьому впевнено тримає курс вперед.

Інтенсивні мовні курси: дієвий інструмент чи ілюзія для реклами?

Мовні курси в інтенсивному форматі користуються популярністю серед студентів. Усе більше людей шукає, як швидко вивчити англійську мову. 

Що стоїть за інтенсивним навчанням? Сама назва підказує, що такі курси відрізняються від звичайних прискореним темпом: потрібно буде вчити англійську близько 4-5 разів на тиждень, виділяючи ще час на домашнє завдання, при цьому тривалість такого курсу буде набагато меншою за курси стандартного темпу. 

Чи дають інтенсивні курси обіцяний результат? Залежить від того, що було обіцяно та чи є реальними заявлені терміни. Наприклад, якщо ви потрапили на рекламу: «Ми знаємо, як швидко вивчити англійську за тиждень до просунутого рівня», – то це будуть марні надії. За такий період ви можете вивчити певну кількість нових слів або декілька граматичних тем, та якщо підходити до рішення задачі комплексно, покращувати і граматику, і говоріння, закріплювати отримані знання, то цього занадто мало, особливо коли дні сповнені й інших справ.

Тривалість інтенсивних курсів може бути різною. Це залежить від методики обраної школи, матеріалів, способу подання інформації тощо. Реальними термінами в середньому для засвоєння одного рівня можна вважати 80-120 годин, тож варто розраховувати на навчання протягом двох місяців за умови регулярних занять. 

У Кембриджському університеті розрахували, скільки потрібно приділяти часу для засвоєння кожного рівня, а також скільки часу відводити на самостійну роботу, щоб швидко вивчити англійську.

Дорослому студенту з хорошим рівнем мотивації, доступом до якісних навчальних матеріалів і добре підготовленим викладачем знадобиться така кількість часу:

 

Кількість навчальних годин для досягнення рівня, починаючи з рівня нижче

Кумулятивна частка навчальних годин для досягнення рівня, починаючи з початкового рівня

Кількість тижнів для досягнення рівня, починаючи з рівня нижче (за умови навчання 2 години занять + 2 години самостійної роботи на тиждень)

Необхідна кількість додаткових годин на тиждень для проходження рівня за 35 тижнів

С2

300-400

1030-1450

75-100

5-7

С1

200-300

730-1050

50-75

2-5

В2

180-260

530-750

45-65

1-3

В1

160-240

350-490

40-60

1-3

А2

100-150

190-250

25-38

0

А1

90-100

90-100

23-25

0


Як швидко вивчити англійську: розрахунки Кембриджського університету

Чи для всіх підійде такий формат? Варто враховувати рівень власного сприйняття та концентрації, наприклад, комусь потрібно часу більше, ніж іншим, для опрацювання нової теми, хтось схоплює інформацію на льоту. 

Інтенсивні курси – це не тільки про навчання, а й про витривалість. Вчити англійську протягом 2-3 годин на день після робочого дня готові не всі, тож розраховуйте власні сили. 

Як правило, на інтенсиві більший фокус на розмовні навички і менший – на опанування граматики. Це хороший спосіб, як швидко вивчити англійську для подолання мовного бар’єру. Якщо ж ваша ціль – засвоєння граматичних конструкцій, то такий темп може не підійти. 

З іншого боку, вчити англійську на інтенсивних курсах легше, ніж самостійно. Ви отримуєте не просто матеріали, а й підтримку фахівця, маючи можливість знайти відповіді на всі незрозумілі питання. До того ж, на відміну від самостійного навчання, на курсах викладачі час від часу проводять зріз знань для студентів з метою відслідковування прогресу кожного. Так ви будете бачити, чого досягли вже за навчальний період, що краще дається, а що потрібно підтягнути.

Наведені вище рекомендації варто застосовувати як для самостійного вивчення англійської, так і для навчання за допомогою курсів. Ми розглянули, як швидко можна вивчити англійську і чому терміни навчання у різних студентів можуть відрізнятися. Самостійне навчання також можна урізноманітнити цікавими активностями, головне – мати чіткий структурований план і не забути про відпочинок навіть при інтенсивному вивченні мови.

На сьогодні існує безліч можливостей, як швидко вивчити англійську. Проте щоб не бути обмеженими нереальними термінами і не шукати в останній момент, як швидко вивчити англійську, краще зробити навчання частиною вашого життя і вчити мову безперервно. Буде достатньо і 30-хвилинного заняття декілька разів на тиждень, а результатом ви будете неабияк задоволені.

Олена Підопригора


Статті та огляди
Самостійне вивчення англійської на EdTech платформі Booyya

Ми розповімо вам про справжню знахідку – онлайн-маркет курсів англійської за вашими інтересами Booyya.

Курси іноземних мов і критерії їх вибору

Яких послуг вам варто очікувати від курсів іноземних мов і як їх легко обрати?

Англійська для подорожей – лексика та поради з вивчення

Важливо зосередитися на меті, розробити план регулярних занять і визначити пріоритетні теми

Як обрати курси іноземної мови – покрокові рекомендації

Питання, як обрати курси іноземної мови, досить актуальне. Як підібрати оптимальний варіант серед розмаїття пропозицій?